IMUNISASI HPV PDF

Pencegahan kanker leher rahim akan semakin efektif jika dibarengi dengan melakukan upaya proteksi spesifik dengan memberikan imunisasi HPV. vaksin gratis melalui Program Imunisasi. Nasional, guna melindungi dari: * Difteri . * Tetanus. * Batuk rejan (pertussis). * Human papillomavirus (HPV). Papilomavirus Manusia (HPV), Difteria-Tetanus-Pertusis (dTpa) Imunisasi HPV paling berkesan diberikan pada usia muda, ketika respons imun paling kuat.

Author: Meztir Moogubar
Country: Malaysia
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 19 November 2007
Pages: 319
PDF File Size: 7.76 Mb
ePub File Size: 2.95 Mb
ISBN: 616-3-17980-280-5
Downloads: 38622
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Moogujora

14 imunisasi wajib untuk anak

Ada dua jenis vaksin polio iaitu vaksin polio tak aktif IPVyang mengandungi virus polio yang dimatikan dan ia diberikan dalam bentuk suntikan. Pengimunan itu bergelar pemvaksinan bersempena sejenis virus yang menyerang lembu iaitu Variolae vaccinae Vaccinae berakar daripada vacca yamg bermaksud lembu dalam bahasa Latin.

Sebelum vaksin diberikan, doktor haruslah terlebih dahulu memberikan penjelasan tentang bahaya penyakit, manfaat imunisasi serta kesan yang mungkin timbul setelah suntikan vaksin diberikan. Halaman dengan petikan menggunakan parameter yang tidak disokong Ralat CS1: Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Vaksin yang diberikan selepas berlakunya jangkitan cacar mengakibatkan penyakit tersebut teratenuat dalam masa tiga hari, manakala pemvaksinan selepas seminggu jangkitan penyakit itu berkemungkinan memberi perlindungan ataupun mengurangkan kesan-kesan daripada penyakit tersebut. Imunisasi adalah suatu program bagi memenuhi Konvensyen Hak Anak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu PBB, justeru kerajaan dan ibu bapa harus melakukan yang terbaik demi kesihatan imuniwasi, termasuklah dengan memberikan suntikan pelalian atau imunisasi.

  GIOVANNI ALLEVI COME SEI VERAMENTE PDF

Perangsangan tindak balas imun hv agen jangkitan ini dikenali sebagai pelalian. Cold Spring Harbor Perspectives in Biology: A CDC framework for preventing infectious diseases. Hepatitis B Vaksin kombinasi HepB dan DTP yang berdasarkan hasil penelitian Biofarma, dapat memberikan respons antibodi yang lebih baik berbanding jika diberikan secara berasingan.

Dicapai 2 Januari University of California Press.

Ada vaksin yang diberikan setelah pesakit menghidap suatu penyakit itu sendiri. Proc Bayl Univ Med Cent.

Walaupun reaksi selepas imunisasi DTaP baik setempat mahu pun sistemik adalah lebih rendah berbanding selepas DTP biasa, vaksin itu masih boleh menimbulkan reaksi demam dan bengkak seperti vaksin jenis lain. Kebanyakan vaksin diberikan dalam bentuk suntikan hipodermik kerana vaksin-vaksin ini tidak dapat diserapkan sepenuhnya melalui usus-usus manusia.

Current Topics in Microbiology and Immunology. Bakteria ini imunisaei dijumpai di dalam air dan persekitaran tempat tinggal yang tidak dijaga kebersihannya.

Polio Polio boleh mengakibatkan penghidapnya lumpuh dan sukar bernafas. Pemvaksinan Intervention Seorang kanak-kanak menerima vaksin polio.

Dos kedua diberikan sebulan selepas dos pertama, sementara dos ketiga diberikan lima bulan kemudian. Dicapai 12 Mac Keberkesanan pemvaksinan telah dikaji dan disahkan secara meluas; contohnya, vaksin influenza[1] vaksin HPV[2] dan vaksin cacar ijunisasi. Untuk masalah itu, ada vaksin monovalen Rotarix dan pentavalen Rotareq.

Dicapai 3 Januari VARISELA Tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak yang sedang demam teruk, kekurangan limfosit atau sel darah putih, yang alah kepada neomisin dan kekurangan sel imun.

Pemvaksinan – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Toksoid dihasilkan untuk imuunisasi terhadap penyakit berasaskan toksinmisalnya pengubahsuaian toksin tetanospasmin pada tetanus untuk membuang kesan toksiknya sambil memelihara kesan imunogennya. A Structural Biologist’s Perspective”. BCG Mengandungi cecair M. Vaksin-vaksin polio hidup yang teratenuat, sesetengah jenis tifus serta kolera diambil secara oral atau mulut untuk menghasilkan imuniti dalam perut.

  COURS DE MICROCONOMIE S2 PDF

Suntikan percuma imunisasi HPV

Bovis hidup yang sudah dilemahkan. Vaksinasi itu sendiri merangkumi pelbagai kaedah pemberian imunogen kepada pesakit. Check date values in: Cacar merupakan penyakit pertama yang cuba dicegah oleh manusia dengan sengaja menginokulasi dirinya dengan jangkitan lain imunisassi [7]malah ia merupakan penyakit pertama yang mendapat vaksin sendiri.

Imunisasi ini juga tiada kaitan dengan autisme. PCV Bayi berisiko tinggi mengalami pengkolonian pneumokokus, iaitu bayi yang mengalami jangkitan saluran nafas atas, sering menghidu asap rokok, bayi yang tidak menyusu badan dan bayi yang tinggal di negara empat musim pada musim sejuk. Diambil daripada ” https: Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.

Louis Pasteur memajukan konsep vaksin menerusi usaha perintisan beliau dalam bidang mikrobiologi. Perkara ini berguna bagi menjangka reaksi tubuh kanak-kanak selepas diberikan imunisasi. Rupa Imunixasi Sunting Sunting sumber Lihat sejarah.

Dos kedua diberikan dua bulan selepas dos pertama dan dos ketiga pula diberikan empat bulan kemudian.